Z nadejściem lata rozpoczynamy sezon na bób, który niestety jest dość krótki. Bób należy do nasion roślin strączkowych bogatych w białko, a ubogich w tłuszcz. Do tego jest niskokaloryczny, w 100 g ma jedynie 66 kcal. Bób zawiera znaczne ilości żelaza, magnezu, cynku, miedzi i folianów. Bogaty jest również w błonnik pokarmowy.

Bób świetnie smakuje sam, ale także nadaje się do sałatek, past czy zup.

Podsuwam Wam pomysł na BOBOWE 🙂 drugie śniadanie lub podwieczorek:

  • 250 g bobu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła klarowanego
  • koperek

Bób opłucz i wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj około 10 minut. Na patelni podsmaż na maśle poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodaj koperek według uznania. Bób obierz ze skóry i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Taka porcja to jedynie 270 kcal.

 

Smacznego!