Nasiona CHIA pochodzą z Ameryki Środkowej gdzie uprawiane były już przez Azteków i używane jako środek płatniczy bądź ofiara dla bogów. Inaczej nazywane są szałwią hiszpańską.

Tak więc CHIA to błonnikowa bomba dostarczająca kwasów omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach. Ponadto są bogate w wapń i antyoksydanty. Wiąże się to ze spowolnieniem procesów starzenia, obniżeniem ciśnienia, pozytywnym wpływem na gospodarkę lipidową. Szałwia hiszpańska zadba również o prawidłową perystaltykę jelit, mocne zęby i kości, a także obniży ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Zatem nie bez powodu CHIA należy do tzw. „superfood”.

Budyń CHIA

  • 2 łyżki nasion CHIA
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki mrożonych malin
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Nasiona należy zalać mlekiem i  wstawić do lodówki. Po 15-20 minutach wymieszaj budyń i znów wstaw do lodówki na około 2 godziny. Teraz już tylko dodaj rozmrożone maliny i startą czekoladę. Smacznego!

Szałwię hiszpańską możesz dodawać także do sałatek, jogurtu, kanapek, koktajli.

W języku Majów chia oznacza siłę, więc niech CHIA będzie z Wami! 🙂