O wspaniałościach nasion chia pisałam już trochę w jednym z wpisów

Chciałam przedstawić Wam szałwię hiszpańską w bardziej zimowym wydaniu! Oto przepis na pomarańczowy pudding z cynamonem. Mnie zapach pomarańczy, cynamonu kojarzy się ze Świętami, dlatego pewnie szczególnie chętnie sięgam teraz po tą przekąskę. Przepis można wzbogacić o imbir czy kardamon, które dodatkowo rozgrzeją w chłodne dni 🙂

  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego (90g)
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta cynamonu
  • 2 migdały

 

pudding-pomaranczowy-domowy-dietetyk

Sok wymieszaj z jogurtem naturalnym, nasionami chia i cynamonem. Przelej do szklanki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu posyp posiekanymi migdałami.

 

Smacznego!