Jarmuż to odmiana kapusty o wielu walorach odżywczych. Może być podawany surowy, ugotowany – jako dodatek do mięs, makaronów, ale także pieczony (chipsy jarmużowe). Jarmuż bogaty jest w sulforafan, czyli przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Ponadto zawiera witaminy A, C oraz K, magnez, żelazo, wapń, potas. Regularne spożywanie jarmużu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, gdyż obniża on poziom złego cholesterolu. Jarmuż to źródło kwasu foliowego, jest praktycznie beztłuszczowy i niskokaloryczny – 100 g zawiera ok. 44 kcal.

dietetyk jarmuż

Po świątecznych łakomstwach mam dla Was propozycję na coś lekkiego i odżywczego!

Przepis na 1 porcję

  • 1 średni banan
  • 30 g jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 mandarynka
  • jogurt naturalny (5 łyżek)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i gotowe!

Smacznego!