Sezon na buraki trwa!

Warto je włączyć do jesiennej diety, gdyż zawierają wiele cennych składników, takich jak magnez, potas, wapń, a także kwas foliowy.  Buraki bogate są w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, a także spowalniają procesy starzenia. Ponadto wspomagają pracę jelit, zwiększają odporność, poprawiają kondycję włosów i paznokci, mają działanie odkrztuszające i obniżające ciśnienie.

Mam nadzieję, że to wszystko przekona Was do urozmaicenia swojej diety w buraki! Oto jedna z moich propozycji – zupa krem z pieczonych buraków.

 

Przepis na około 3-4 porcje:

  • 500 g buraków (najlepiej małe sztuki)
  • 1/2 kwaśnego jabłka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l domowego bulionu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki

 

Buraki dokładnie wyszoruj, zawiń w folię i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości. Jabłko pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj jabłko, a następnie pokrojone w kostkę upieczone buraki. Wszystko zalej bulionem i gotuj około 15 minut. Zmiksuj zupę i dodaj sok z cytryny. Na koniec dopraw według upodobań. Udekoruj jogurtem naturalnym i natką pietruszki.

Smacznego!

Na blogu znajdziecie jeszcze inny przepis z wykorzystaniem buraków       Pieczone buraki z jabłkiem