Orzechy coraz częściej pojawiają się w naszej diecie, są bogactwem składników odżywczych i mineralnych. Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią dobroczynne jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one działanie przeciwzapalne, a także poprawiają profil lipidowy (obniżają poziom cholesterolu LDL). Orzechy poza białkiem, błonnikiem pokarmowym zawierają antyoksydanty (w tym flawonoidy, polifenole oraz tokoferole), które zapobiegają powstawaniu stanu zapalnego i opóźniają procesy starzenia. Sterole, fitoestrogeny korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Ponadto orzechy stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego, magnezu, miedzi! Ich spożywanie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, a także niektórych chorób nowotworowych. Orzechy to doskonała przekąska, a najlepiej spożywać je na surowo. Podczas pieczenia, prażenia mogą stracić swoje cenne właściwości. Na koniec mała wskazówka: z orzechów włoskich nie usuwaj skórki, która daje co prawda nieco gorzkawy posmak, ale zawiera bardzo dużo antyoksydantów.

Samo zdrowie!