Buraki chyba najczęściej goszczą na naszym stole w postaci barszczu lub jako dodatek do obiadu. Można jednak przygotować z nimi wiele ciekawych potraw, takich jak sałatki, zupy krem, kotleciki, koktajle.
Skąd pochodzą? Ich historia sięga 800 r. p. n. e., kiedy to były uprawiane w ogrodach jednego z władców babilońskich. Do Polski przywędrowały z krajów basenu Morza Śródziemnego. Czy naprawdę są tak zdrowe?
Buraki zawierają szereg składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, mangan, wapń, cynk ale także witaminę C oraz kwas foliowy.
Bogate są w antyoksydanty: betaninę i antocyjany – barwniki wspomagające mikrokrążenie, łagodzące stany zapalne, wzmacniające serce i wzrok. Regularne ich spożywanie może obniżać ciśnienie krwi. Ponadto polecane są na zgagę, czy w anemii. Buraki wspomagają leczenie grypy czy przeziębień, dlatego warto sięgać po nie w okresie jesienno-ziomowym.
Poniżej przepis na moją ulubioną potrawę z pieczonych buraków
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
1 mała cebula
ser feta (50g)
łyżka sezamu
1 małe jabłko
1 łyżka koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki sok z cytryny
bazylia
Buraki dokładnie wyszoruj, następnie zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez 1-1,5h (w zależności od wielkości buraków). Kiedy buraki będą już miękkie wystudź je,obierz i pokrój w kostkę. Cebulę, jabłka i fetę pokrój według upodobań. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i bazylią. Połącz wszystkie składniki sałatki.
Smacznego! 🙂
dietetyk wrocław anemia buraki zdrowe dieta odchudzanie