Kiedy pierwszy raz przygotowywałam tą zupę sama do końca nie wierzyłam w jej powodzenie. Cebula głownie gości w naszym jadłospisie jako dodatek do sałatek. Zupa okazała się miłym zaskoczeniem i teraz bardzo chętnie ją gotuję 🙂

 

Składniki na dwie porcje:cebula

  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • tymianek
  • łyżka mąki

 

Cebule pokrój w kostkę. W rozgrzanym garnku rozpuść masło i podduś cebulę na wolnym ogniu (około 25-30 minut). Dodaj cukier i mąkę, podsmaż jeszcze chwilę mieszając. Następnie zalej wszystko bulionem. Gotuj około 10-15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i obowiązkowo tymiankiem 🙂 Jeżeli wolisz zupy krem możesz zmiksować całość.

Ja zupkę podaję z chlebem, z którego możesz przygotować grzanki. Równie dobrze smakuje z żółtym serem.

 

Smacznego!