Zespół policystycznych jajników (PCOS) nazywany też zespołem pęcherzykowatego zwyrodnienia jajników jest jedną z najczęstszych chorób endokrynologicznych u kobiet w wieku rozrodczym, a także najczęstszą przyczyną niepłodności.

Charakterystycznymi objawami są zaburzenia miesiączkowania, zmiany trądzikowe, łysienie typu męskiego, owłosienie twarzy, podwyższenie stężenia testosteronu, nadwaga i otyłość, insulinooporność, podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego oraz LDL, zaś obniżone stężenie frakcji HDL.

Podczas leczenia należy zwrócić szczególną uwagę na zmianę trybu życia, która powinna wiązać się ze zmniejszeniem masy ciała, zwiększeniem aktywności fizycznej oraz zmianą nawyków żywieniowych.

Na co należy zwracać uwagę?

1. Indeks glikemiczny

Dieta w PCOS powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym, np. pieczywo żytnie razowe, pumpernikiel, świeże, surowe warzywa, orzechy, migdały, ryż brązowy, makaron razowy, truskawki, wiśnie, mandarynki, gruszki itd. Unikać należy takich produktów jak biały ryż, miód, pszenne pieczywo i makarony, dżemy, słodzone napoje, płatki kukurydziane, gotowane buraki oraz marchewka. Na wzrost indeksu glikemicznego ma także wpływ dojrzałość warzyw i owoców, długie gotowanie, dlatego watro spożywać produkty przygotowane al dente.

2. Białko

Źródłem białka powinny być przede wszystkim produkty roślinne, takie jak nasiona roślin strączkowych, ale także ryby, jaja, półtłuste produkty mleczne.

3. Tłuszcze

Bardzo istotna jest ilość, a także jakość spożywanych tłuszczów. Szczególną uwagę należałoby zwrócić na spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększać ryzyko poronień. Jakich produktów należy unikać? Margaryn, zup i sosów instant, ciastek, biszkoptów, ciast drożdżowych, produktów czekoladowych, fast-foodów. Źródłem tłuszczów powinny być oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, ryby, orzechy, nasiona.

zdrowa dieta

4. Regularność posiłków

Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków co 2-3h. Jest to niezwykle ważny element, który ma zabezpieczyć organizm przed wahaniami poziomu glukozy i insuliny we krwi.

5. Wykluczenie produktów wysokoprzetworzonych

Należy zupełnie zrezygnować z takich produktów jak gotowe sosy sałatkowe, kostki rosołowe, chipsy, słone przekąski, herbaty rozpuszczalne, napoje gazowane, słodycze, wszystkie produkty typu instant itd.

Dieta w PCOS więc powinna opierać się o produkty nieprzetworzone, dobrej jakości. Celem diety jest redukcja nadwagi lub otyłości, ograniczenie wahań poziomu glukozy oraz insuliny i normalizacja profilu lipidowego. W diecie powinny dominować węglowodany złożone o znacznej zawartości błonnika, a także białko roślinne.  Nieodłącznym elementem powinna być regularna aktywność fizyczna!

Grafika: http://pcos.med.pl/#/kampania/pcos