Cukinia – siostra dyni, aż w 90% składa się z wody! W daniach świetnie sprawdza się w roli głównej, ale także jako dodatek. Bogata jest w magnez, potas, witaminy C, A, K, B1, a także beta-karoten. Posiada właściwości odkwaszające, dlatego polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na nadkwaśność. Korzystnie wpływa także na procesy trawienne. Cukinia to dość uniwersalne warzywo – można je marynować, konserwować, piec, faszerować… jest również świetnym składnikiem na zupę! Oto przepis:

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Zblenduj na gładką masę i przypraw do smaku. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego.

 

Smacznego!